Gomba... finom és tápláló és tetejébe nagyon sokrétű, ezer + 1 módon elkészíthető.
Jelen esetben "csaltam" egy kicsit, de majd azt is elárulom, hogy miért...
Tejszínes, tárkonyos gombaleves (ja, mert hála Istennek tárkony is kapható a Budaörsi Gazdapiacon!)
hozzávalók:
- 50- 60 dkg gomba vegyesen (ha friss vagy, és időben kiérsz a piacra, akkor 2 féle friss csiperkéből és laskagombából + szárított gombákból is válogathatsz. Megéri!! mármint válogatni.. )
- 1 szál közepes sárgarépa (fehérrépát is lehet hozzá tenni, de én azt nem szeretem )
- pici olaj, vagy zsír, vagy vaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb 2 kávéskanál "Róza mama kincse" ennek hiányában 1-2 zöldség leves kocka
- 2 dl főzőtejszín
- kakukkfű
- tárkonylevél
- frissen őrölt bors
- kb. 1 evőkanál citromlé
- csipet cukor
- 1 csokor petrezselyem
- só
- Valamint:
- kis maréknyi száraz apró tészta (én kis kagylót használtam)
és akkor itt jön a pici csalás: tettem hozzá egy maréknyi , Őrségi, szárított vargányát... mert nekem az jár...
Tisztítás után a zöldségeket, a gombát és a hagymákat felaprítottam.
Felhevített olajban a sárgarépát a hagymákkal megpirítottam. Hozzáadtam a gombákat,azzal még egy kicsit pároltam. Sóztam, borsoztam, amikor a gomba összeesett, felengedtem , vízzel, hozzáadtam a fűszerkeveréket ( akinek nincs > leveskockát ), kakukkfűvel, tárkonnyal ízesítettem.
Amikor újra felforrt, belekevertem a tejszínt és a citromlevet, csipet cukrot adtam hozzá, és kis maréknyi száraztésztát dobtam a levesbe, együtt lassan addig főztem, ameddig a tészta megpuhult. (ez cca 3-5 perc volt)
A végén bőven meghintettem friss petrezselyemmel, de azzal már nem főztem... (maradjon egy kis friss is benne)
Tálaláskor még egy kicsi - természetesen saját készítésű - tárkonyecet került még bele.
Jó vásárlást és jó étvágyat mindenkinek!