Receptek a Budaörsi Gazdapiacról

Receptek a Budaörsi Gazdapiacról

Gombhoz a kabátot...

2015. május 28. - ciluklári

receptes.jpg

 

Mielőtt főzni kezdenék, tartozom egy vallomással: Világ életemben szerettem piacra járni..

Kis gyermek koromban drága nagymamámmal, Debrecenben jártunk piacra, amikor és ahol még kötelező volt az alkudozás.Tojás 1,5 helyett 1 Ft??? (na jó, nem vagyok már csikó) Édesanyával meg a Fehérvári úti "kis piacra".Mari nénihez zöldségért, másikhoz tojásért és így tovább. A piacoknak lelkük, hangulatuk volt, kedves és ismerős árusok... És ezt most nem az emlékek mondatják velem...

ezt a szívet és lelket kezdik most visszaadni a termelői piacok . Jó érzés látni a kis széken üldögélőket, akik a kertből frissen leszedett virágot, fűszernövényeket, zöld hagymát és egyebeket hozzák ki. És ha elfogy, hazaszaladnak az utánpótlásért !!!2004-5_fuszernoveny_cserepben.jpg

Itt volt szerencsém találkozni a Budaörsi Kertbarátokkal és rajtuk keresztül Lechner Judit könyveivel, melyek túl a szakmaiságon, még nagyon olvasmányosak is, fantasztikus illusztrációval ellátva.  No mindezt csak azért írtam le, mert a múlt héten fűszernövény vásár volt, mind cserepes, mind vágott változatban, kárhozatba vivő választékkal. Ebből adódóan most a gombhoz készült a kabát, vagyis a zöld fűszeres salátához kerestem főételt...

Gombás marhapörkölt galuskával, fűszeres zöld salátával

hozzávalók:

60 dkg marha/vagy borjú lábszár

40 dkg barna csiperke gomba (+a dugi szárított vargányából egy csipetnyi)

2 fej vöröshagyma

zsír

só, pirospaprika, bors

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és a zsíron megpirítjuk. Lehúzzuk a  tűzhelyről, meghintjük piros paprikával, hozzáadjuk a felkockázott húst. Vizet öntünk alá, kicsit megsózzuk, borsozzuk. (A szárított vargányát is nyugodtan ejtsük belé már a főzés kezdetén) Amikor félig puha, hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott gombát, mellyel puhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, bevallom én még egy gerezd fokhagymát is szoktam bele tenni.

 

Közben cca 40 dkg lisztből és két tojásból galuska tésztát készítünk. Én annyit "csaltam" hogy 1 evőkanál tökmag őrleményt is adtam hozzá. Ennek hiányában tehetünk a tésztába apróra vágott petrezselymet, ne csak a gyomor, a szem is kapja meg a maga élvezetét. Apró galuskákat szaggatunk. ( a nosztalgia jegyében : hiányzik a régi, kerek, fazék szélére illeszthető galuska szaggatóm... pontosabban nem az enyém volt, hanem szintén nagyanyai örökség, csak ez most a zalai ágról...viszont amim van, azon pompás, apró galuskát lehet szaggatni.)

Mikor mindezzel megvagyunk, készítünk egy fáintos, zöldfűszeres (petrus, snidling, esetleg zöld hagyma szár, más nem is nagyon kell rá, hogy az ízek ne nyomják el egymást ) saláta ecetet, majd ráöntjük a saláta mixre.

Hamarosan tálaljuk:

Ebéd és mosogatás után Judit könyvével a hónunk alatt, visszavonulunk csendes pihenőrefuszeres_viragos_kalendarium_lechner_judit_puski_kiado.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skmk.blog.hu/api/trackback/id/tr47499160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása