3. éve álmodom az álmomat és minden évben van minimum egy kapkodós időszak, amire nem és nem lehet felkészülni... Tavaly tavasszal a bodza&eper volt az "édes istenem add, hogy az egyik még (bodza) másik már legyen" a megoldandó feladat, idén viszont a fenyőrügy, a bodza és az akác ért össze, meg egybe...(na meg a pongyola pitypang, az orgona.... , de azt nem teszek el... még ;)
nekem az egyik nagy kedvencem a bodza. Virágosan is, bogyósan is.De még versben is ...
Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers
Szoknyát varrat a bodza,
így készül a tavaszra,
csipkés szélűt és puhát,
éppolyat, mint nagyanyja –
mert ha nem varratna,
hát csupasz maradna.
Képes vagyok minden egyes virágot egyenként megillatozni, hogy elég illatos-e, jó lesz-e? és nem csak befőzni szeretem, hanem enni is! Imádom a palacsinta tésztás bodzavirágot, akár úgy, hogy az egész virág van belemártva a palacsinta tésztába , akár úgy, hogy a lecsipkedett virágokat keverjük csak bele tésztába és úgy sütjük ki. Ha az egész virágos verziót választjuk, akkor én rajta szoktam hagyni a szárát, ezzel tuszakolom bele a palacsinta tésztába és teszem bele a serpenyőbe. Amikor kész, akkor szoktam csak a szárát levágni. Ízlés szerint ízesíthetjük, mezei porcukorral, fahéjas cukorral, mézzel, (én a vegyes virágot ajánlom hozzá), vagy narancslekvárral...Bár eperlekvárral is isteni... (néhány szem megmosott epret villával törjünk apróra, kicsi vízzel és cukorral tegyünk oda főni, percek alatt mennyi illat tölti majd be a konyhát és néhány perc múlva már tehetjük is rá a forró bodzavirág költeményre )
Mivel ez "csak" nasika viszont lassan itt az újkrumpli is, főételként együnk egy kis sült újkrumplit, bőven megszórva friss zöld fűszerekkel.... ehhez süthetünk egy kis baconba tekert spárgát is...
és most szaladok, mert dolog van számos... most épp a lekvár készül...De szombaton , ugyan csak vásárolni, de megyek a piacra!